Met een close in boiler in de keuken geniet je altijd direct van warm water, voornamelijk in de keuken. Dit betekent dus dat je niet meer hoeft te wachten tot het water is opgewarmd. Maar wat verbruikt zo’n boiler? En kun je het verbruik zelf verlagen? Lees het allemaal in deze Boilerhuis blog!
Wat is een Close-in boiler?
Een close in boiler is dus een compacte boiler die jou direct voorziet van warm water. Deze boiler plaats je over het algemeen in de keuken, vandaar ook de alternatieve benaming keukenboiler. Omdat je de close in boiler in een van de keukenkastjes onder de gootsteen plaatst, is de afstand die het warme water aflegt tussen het opslagvat en de kraan enorm klein. Daardoor tap jij, zonder ook maar een moment te wachten, warm water.
Verbruik Close-in boiler
Het stroomverbruik van een close in boiler per jaar ligt tussen de 460 en 560 kWh. Een boiler van 5 liter heeft dus een iets lager verbruik en een boiler van 15 liter een iets hoger verbruik. Hierbij gaat het om gemiddeld gebruik van warm water. Het verbruik van een keukenboiler is dus aan de hoge kant, maar er zitten ook veel voordelen aan gekoppeld. Zo bespaar je vanwege die korte afstand wel water, omdat je niet hoeft te wachten op het warme water. Verder is een keukenboiler elektrisch, dus verbruik je minder gas en ben je milieubewust bezig. Een keukenboiler verbruikt dus best wat energie, maar als je het slim aanpakt hoeft dit niet zo te zijn. Je kunt bijvoorbeeld ook maatregelen nemen om het verbruik omlaag te brengen.
Zo verlaag je het verbruik van jouw Close-in boiler
Het is dus mogelijk om het heft in eigen handen te nemen en het verbruik van je keukenboiler zelf te verlagen. Je kan de temperatuur verlagen van 80 graden Celsius naar 60 graden Celsius. Hier merk je zelf niks van, maar het energieverbruik daalt hierdoor wel. Let er wel op dat je niet lager dan 60 graden Celsius gaat om Legionella bacteriën te voorkomen. Ten derde kun je de boiler extra isoleren. Als je merkt dat de boiler erg warm aanvoelt, kun je hem isoleren om warmteverlies te voorkomen en meer te besparen. Kan dit niet in verband met een gebrek aan ruimte? Isoleer dan de aansluitingsbuizen met buisisolatie. Tot slot kun je het verbruik van de boiler natuurlijk neutraliseren als je zonnepanelen hebt. De close in boiler werkt namelijk op elektriciteit. Dus heb je zonnepanelen, maak daar dan zeker gebruik van.
Voordelen van een Close-in boiler
Het verbruik van een close in is dus van beide kanten te bekijken. Het energieverbruik ligt aan de hoge kant, maar hier valt genoeg aan te doen. Naast het feit dat je het verbruik kunt verlagen, zijn er nog meer voordelen. Andere voordelen van een close in boiler zijn:
- Altijd direct warm water tappen in de keuken;
- Water besparen dankzij de korte afstand tussen de boiler en de kraan;
- Gemakkelijke plaatsing onder de gootsteen;
- Elektrisch en onafhankelijk van het centrale verwarmingssysteem.
Andere typen keukenboilers
Je weet dat de close in boiler een keukenboiler is, maar wist je dat er meer typen keukenboilers zijn? Zo heb je ook nog de close up boiler en de plintboiler. De close up boiler hang je op boven de keukenkraan. Ideaal dus wanneer je onder de gootsteen geen ruimte hebt. De plintboiler is erg compact en wordt geplaatst achter de plint van de keukenkast. Handig dus als je weinig ruimte in de keukenkastjes hebt, maar ook geen close up boiler wil. Verder heb je ook nog verschillende capaciteiten:
- 5 liter: weinig gebruik van warm water in de keuken (wanneer je alleen hier en daar wat warm water gebruikt).
- 10 liter: gemiddeld gebruik van warm water in de keuken (kleine dingen afspoelen, af en toe een pannetje vullen, et cetera).
- 15 liter: veel gebruik van warm water in de keuken (regelmatig afwassen, pannen vullen, et cetera).