Hoe lang douchen met jouw boiler?

Hoe lang douchen met jouw boiler?

Het wordt weer kouder buiten en dus sta je al snel wat langer onder de warme douche. Warm douchen is heerlijk, maar vaak zit er wel een limiet aan de hoeveelheid warm water die je tot je beschikking hebt. Benieuwd hoe lang je kunt douchen met jouw boiler? Lees dan vooral verder.

Gemiddelde douchetijd in Nederland

In 2022 werd de gemiddelde douchebeurt gemeten op 7.7 minuten. De gemiddelde hoeveelheid water per persoon per dag voor douchen kwam uit op 46,2 liter. Uit ditzelfde onderzoek bleek ook dat de frequentie voor douchen (per dag) voor mannen gemiddeld op 0.80 lag en voor vrouwen gemiddeld op 0.59.

Zo lang kun je douchen met jouw boiler

Nu je weet hoelang de gemiddelde douchebeurt duurt, is het ook handig om te weten hoe lang je eigenlijk warm kunt douchen met jouw boiler. De exacte duur kan enigszins afwijken omdat er verschillende factoren zijn die hier invloed op hebben. Een voorbeeld van zo’n factor is de hoeveelheid liters die jouw douchekop verbruikt. Om je een beeld te geven van hoe lang je ongeveer kunt douchen met jouw boiler hebben wij alles voor je op een rijtje gezet.

 • Boiler 30 liter: hoe lang douchen? Met een boiler van 30 liter kun je ongeveer 9 minuten achter elkaar warm douchen. Wanneer er een half uur tussen zit voor de volgende gaat douchen, kan die ook weer 9 minuten gebruik maken van het warme water. Heb je een grotere boiler, bijvoorbeeld een 50 liter boiler, hoe lang kun je dan douchen? En met een 60 liter boiler, hoe lang kun je daarmee douchen? Met een boiler van 50 liter kun je gerust 12 à 15 minuten warm douchen, en een boiler van 60 liter geeft je zo’n 17,5 minuut om warm te douchen.
 • Boiler 100 liter: hoe lang douchen? Is jouw boiler nét wat groter? Dan vraag jij je misschien af: hoe lang kan ik dan douchen met een 80 liter boiler? Het antwoord op die vraag is 20 minuten. En met een boiler van 100 liter kun je ongeveer 25 minuten warm douchen. Dat is bijvoorbeeld genoeg voor een gezin van vier personen die (achter elkaar) vijf minuutjes zouden douchen.
 • Boiler 120 liter: hoe lang douchen? Met een boiler van 120 liter kun je ongeveer 30 minuten warm douchen. Genoeg tijd dus voor een haarmaskertje en een meezing playlist. Natuurlijk raden we dat niet écht aan, maar met zo’n grote boiler zijn er genoeg mogelijkheden!
 • Boiler 150 liter: hoe lang douchen? Met een boiler van 150 liter kun je ongeveer 37,5 minuut warm douchen. Met zo’n boiler kunnen er maar liefst 5 tot 7 mensen achter elkaar warm douchen. Als ze het maar tussen de 5 en 7 minuutjes houden.

Welke boiler heb jij nodig?

Er bestaan verschillende soorten boilers, waaronder de keukenboilers en de grote boilers. Een overeenkomst tussen de twee is dat ze beide elektrisch zijn en je voorzien van warm water, maar verder worden ze voor verschillende situaties gebruikt. Een keukenboiler gebruik je voornamelijk in de keuken. Deze boiler is relatief klein en is uitsluitend bedoeld voor warm water gebruik in de keuken. Een grote boiler daarentegen voorziet jouw gehele woning van warm water. Daarmee kun je dus douchen, in bad gaan of bijvoorbeeld je gezicht wassen aan de wastafel. Zowel keukenboilers als grote boilers variëren in capaciteit, daarom is het goed om te weten wanneer je welke boiler nodig hebt. Je kunt dit uitrekenen met behulp van de onderstaande som, maar voor het gemak kun je ook het overzicht daar onder bekijken.

 1. AANTAL PERSONEN x 7 minuten douchen = HOEVEELHEID GEDOUCHTE MINUTEN;
 2. HOEVEELHEID GEDOUCHTE MINUTEN x 10 liter per minuut = AANTAL LITERS;
 3. Deel de uitkomst bij het aantal liter vervolgens door 2 (opwarmtijd) en dat is jouw nodige boiler capaciteit.

Keukenboilers:

 • 5 liter: weinig gebruik van warm water in de keuken (wanneer je alleen hier en daar wat warm water gebruikt).
 • 10 liter: gemiddeld gebruik van warm water in de keuken (kleine dingen afspoelen, af en toe een pannetje vullen, et cetera).
 • 15 liter: veel gebruik van warm water in de keuken (regelmatig afwassen, pannen vullen, et cetera).

Grote boilers:

 • 30 liter: geschikt voor een gemiddeld eenpersoonshuishouden.
 • 50 liter: geschikt voor een gemiddeld eenpersoonshuishouden dat iets meer warm water gebruikt.
 • 60 liter: geschikt voor een gemiddeld huishouden van 1 à 2 personen.
 • 80 liter: geschikt voor een gemiddeld huishouden van 3 personen.
 • 100 liter: geschikt voor een gemiddeld huishouden van 3 à 4 personen.
 • 120 liter: geschikt voor een gemiddeld huishouden van 4 personen.
 • 150 liter: geschikt voor grote gezinnen die veel warm water gebruiken.

Korter douchen is meer besparen

Lang douchen is heerlijk, maar het brengt wel kosten met zich mee. Daarom is het ook handig om te weten hoe je jouw douchetijd kunt inkorten. Want mocht het dan nodig zijn, kun je altijd een van die trucs gebruiken om de rekeningen stabiel te houden. Voorbeelden van manieren waarop jij jouw douchetijd kunt inkorten zijn:

 • Maak gebruik van een douchetimer;
 • Kort niet alleen de douche in, maar verlaag de temperatuur ook een beetje;
 • Onderzoek waterbesparende opties zoals een waterbesparende douchekop;
 • Douche indien mogelijk ook wel eens op de sportschool na het trainen;
 • Zet je favoriete nummer op (duur max. 5 minuten) en zorg dat je voor het eind klaar bent met douchen.

Lang douchen en toch besparen? Gebruik Comfortsaver

Wanneer je liever geen afscheid neemt van die heerlijke en lange douche, kun je ook Comfortsaver gebruiken. Deze handige bespaartool heeft namelijk een blokkerende werking waardoor je tijdens het douchen alsnog flink bespaart. Zo bespaar je tot wel 50% water en 30% energie. Dat is dus een win voor jou én voor je rekeningen!

Neem contact op met Boilerhuis

Meer weten over boilers of heb je een andere vraag? Neem gerust contact op met een van onze experts. Zij staan met veel plezier voor je klaar via de chat, mail of telefoon.