Hoeveel liter boiler heb je nodig?

Hoeveel liter boiler voor jouw huishouden

Een boiler verwarmt water en slaat het op voor jouw gebruik. Het water in zo’n boiler wordt constant op temperatuur gehouden dankzij het goed geïsoleerde vat. Dat is natuurlijk handig, daarom is het belangrijk dat je weet hoeveel liter boiler voor jouw huishouden geschikt is. Wij leggen het je graag uit!

Kleine boiler vs. grote boiler

Voor je gaat kijken welke capaciteit je nodig hebt, kijk je eerst welke soort boiler je nodig hebt. Je kunt namelijk kiezen tussen een kleine boiler of een grote boiler. Een kleine boiler, ook wel keukenboiler genoemd, plaats je in de keuken. Deze kleine, compacte en elektrische boiler voorziet jou direct van warm water in de keuken en plaats je gemakkelijk boven of onder de keukenkraan. Deze boilers zijn er in 5 liter, 10 liter en 15 liter. In de onderstaande opsomming kun je zien wanneer je welke boiler nodig hebt.

  • 5 liter: weinig gebruik van warm water in de keuken (wanneer je alleen hier en daar wat warm water gebruikt).
  • 10 liter: gemiddeld gebruik van warm water in de keuken (kleine dingen afspoelen, af en toe een pannetje vullen, et cetera).
  • 15 liter: veel gebruik van warm water in de keuken (regelmatig afwassen, pannen vullen, et cetera).

Ben je op zoek naar een boiler die jouw hele huis voorziet van warm water? Dan heb je een grote boiler nodig. Met het warme water uit deze boiler kun je douchen, in bad, je gezicht wassen met warm water, noem het maar op. Deze grote boilers zijn beschikbaar in meer capaciteiten dan de kleine boilers. Lees daarom de onderstaande kopjes door om te kijken welke grote boiler jij nodig hebt.

Hoeveel liter boiler voor 1 persoon?

Een 30 liter boiler is voldoende voor een eenpersoonshuishouden. Woon je dus alleen, dan heb je genoeg aan een boiler van 30 liter. Twee personen die dagelijks douchen gaan het hier niet mee redden. Schaf dus alleen een 30 liter boiler aan als je een eenpersoonshuishouden bent.

Hoeveel liter boiler voor 2 personen?

Voor twee personen is een boiler van 50 liter aan te raden. Met een 50 liter boiler kun je ongeveer 12,5 minuten warm douchen. Wanneer je langer onder de warme douche wil staan, is het verstandig om groter te gaan. In dat geval is een boiler van 60 of zelfs 80 liter een betere optie.

Hoeveel liter boiler voor 3 personen?

Een huishouden van drie personen heeft in principe genoeg aan een boiler van 80 liter. Uiteraard hangt dit wel af van hoe lang er wordt gedoucht en hoe snel er na elkaar wordt gedoucht. Over het algemeen is 80 liter voldoende voor drie personen. Met een 80 liter boiler kun je namelijk 20 minuten achter elkaar warm douchen. Heb je een bad? Dan moet je wel aan een 100 liter boiler denken. In een bad gaat namelijk al gemiddeld 80 liter.

Hoeveel liter boiler voor 4 personen?

Een huishouden van vier personen is een gemiddeld gezin. Voor een gemiddeld gezin raden we een boiler aan tussen de 80 en 120 liter. Ook hierbij ligt het volledig aan hoe lang er wordt gedoucht en hoe snel er achter elkaar wordt gedoucht. Met een bad zit je sowieso al aan de 100 liter boiler. Maar heb je geen bad en wordt er in jouw huishouden veel en lang gedoucht? Kies dan ook voor een boiler van minimaal 100 liter.

Hoeveel liter boiler voor 5 personen?

Voor een huishouden van vijf personen is een 120 liter boiler wenselijk. Hiermee kan namelijk 30 minuten achter elkaar warm worden gedoucht. Dit is dus ideaal wanneer iedereen ’s morgens die warme douche nodig heeft voor werk. Bestaat jouw huishouden uit liefhebbers van lang douchen? Dan kun je ook nog een 150 liter boiler overwegen.

Hoeveel liter boiler voor 6 personen?

Voor zes personen zouden wij een boiler van 150 liter aanraden. Hiermee kan iedereen in jouw huishouden gerust warm douchen en zou je ook lekker in bad kunnen. Met een 150 liter boiler kan er ongeveer 38 minuten achter elkaar worden gedoucht. Zo kunnen gedurende de dag dus sowieso zes personen genieten van een warme douche!

Aantal litersHuishouden
30 literEenpersoonshuishouden
50 literTweepersoonshuishouden
60 literTweepersoonshuishouden
80 literDriepersoonshuishouden
100 literVierpersoonshuishouden
120 literVijfpersoonshuishouden
140 literZespersoonshuishouden

Zo bereken je jouw gewenste capaciteit

Misschien is het voor jou nu duidelijk welke boiler je nodig hebt, maar misschien wil je het nog even dubbelchecken. Probeer in dat geval de volgende berekening voor een gemiddelde:

  1. AANTAL PERSONEN x 7 minuten douchen = HOEVEELHEID GEDOUCHTE MINUTEN
  2. HOEVEELHEID GEDOUCHTE MINUTEN x 10 liter per minuut = AANTAL LITERS
  3. Deel de uitkomst bij het aantal liters vervolgens door 2 (opwarmtijd) en voilà, dat is de capaciteit die je nodig hebt!

Installatieservice van Boilerhuis

Wanneer je jouw boiler hebt gekozen, moet deze natuurlijk ook geïnstalleerd worden. Wij nemen de installatie met veel plezier voor je uit handen. Zo heb je hier zelf geen omkijken meer naar en kun je binnen no time genieten van je nieuwe boiler. Maak jij ook graag gebruik van dit ideale aanbod? Vink de installatieservice dan aan tijdens het plaatsen van je bestelling. Dan regelen wij de rest! Alle verdere informatie vind je bij montage.

Contact met Boilerhuis

Heb je nog vragen of wil je graag advies op maat? Neem dan vooral contact op met ons via de chat, mail of telefoon!