Wil jij weten wat een boiler is? Boilerhuis legt het in details uit.

Wat is een boiler?

Dat is een hele goede vraag! En wij geven je in deze blog graag de uitleg daarover. Het is wel zo handig om te weten wat een boiler precies is voordat je er één aanschaft. Want wat kun je er nou mee, en wat doet het precies en hoeveel boilers zijn er eigenlijk? 100 vragen die rondspoken in je hoofd. In deze blog vertellen we jou er alles over! Pak een lekkere kop thee, wat te snacken en begin lekker met lezen.

Wat doet een boiler?

Een boiler, ook wel warmwaterboiler genoemd, is een apparaat dat water verwarmt en opslaat voor gebruik in huishoudelijke toepassingen, zoals douchen, afwassen en schoonmaken. Boilers werken meestal op elektriciteit, gas of zonne-energie, en hebben een opslagtank waarin het water wordt verwarmd en opgeslagen. Het water wordt verwarmd tot een vooraf ingestelde temperatuur en blijft op die temperatuur totdat het wordt gebruikt.

Wanneer warm water nodig is, wordt het water uit de opslagtank naar de kraan of douche geleid. Naarmate het warme water wordt verbruikt, wordt er koud water in de tank aangevuld en wordt het opnieuw opgewarmd om klaar te zijn voor toekomstig gebruik.

Wat voor soorten boilers zijn er?

Er zijn verschillende soorten boilers beschikbaar, elk met hun eigen voor- en nadelen en geschikt voor verschillende toepassingen. Enkele van de meest voorkomende typen boilers zijn:

  1. 1. Elektrische boiler: Dit type boiler gebruikt elektriciteit om het water te verwarmen en op te slaan in de tank. Elektrische boilers zijn over het algemeen goedkoop in aanschaf en gemakkelijk te installeren. Zo hebben wij Smart-upp boilers, Mono boilers, Duo boilers en Mono Plus boilers.
  2. 2. Keukenboiler: Keukenboilers hebben een kleinere capaciteit dan standaard boilers die warm water leveren aan het hele huis. Ze zijn specifiek ontworpen om warm water te leveren voor de behoeften in de keuken, zoals het afwassen, het vullen van een waterkoker of het spoelen van groenten. Boilerhuis biedt close-in en close-up boilers aan. De keukenboilers zijn er in verschillende maten van 5 liter, 10 liter en 15 liter.
  3. 3. Doorstroomboiler: Ook wel bekend als een instant boiler, is een type waterverwarmingssysteem dat warm water levert zonder het gebruik van een opslagtank.

Het type boiler dat het meest geschikt is voor u, hangt af van uw specifieke behoeften en omstandigheden, zoals de grootte van uw huishouden en de beschikbaarheid van energiebronnen.

Keukenboilers

De keukenboiler is precies waar het woord al naar verwijst, een boiler voor in de keuken! Een keukenboiler is een speciaal type boiler dat specifiek is ontworpen om warm water te leveren in de keuken. Het is een compacte boiler die in de keukenkast of onder de gootsteen kan worden geïnstalleerd en wordt meestal gebruikt om warm water te leveren voor de gootsteen of de vaatwasser.

Keukenboilers zijn over het algemeen kleiner en hebben een kleinere opslagcapaciteit dan andere typen boilers. Dit komt omdat ze meestal alleen worden gebruikt voor korte perioden van warm water, zoals het vullen van een pan of het afwassen van de vaat.

Smart-upp Boiler

Elektrische boilers zijn apparaten die worden gebruikt om water te verwarmen door middel van elektriciteit. Ze werken door middel van een elektrisch verwarmingselement dat het water opwarmt en op temperatuur houdt. De Smart-upp boiler kan overbodige energie opslaan en het later gebruiken. Hierdoor wordt jouw woning duurzamer. Met deze energiezuinige boiler bespaar je tot wel 12% meer energie.

Mono Boiler

Een Mono boiler is een elektrische boiler met het laagste vermogen in klasse. Deze boiler maakt gebruik van nachtstroom. Dit betekent dat het water wat je overdag gebruikt, ’s nachts opgewarmd is op basis van het nachtstroom tarief.

Mono Plus Boiler

Een Mono-Plus-boiler heeft een verwarmingselement met een hoog vermogen, waardoor je het water snel kunt opwarmen. Deze slimme elektrische boiler is zelflerend en verwarmt op basis van de warmwaterbehoefte van de eindgebruiker.

Duo Boiler

Een Duo-boiler is een combinatie van de Mono- en de Mono-Plus-boiler; deze maakt hoofdzakelijk gebruik van goedkope nachtstroom, maar overdag kan je snel bij verwarmen. Je kunt zelfs een tijdklok/kookwekker in schakelen. 

Doorstroomboiler

Een doorstroomboiler, ook wel bekend als een instant boiler, is een type waterverwarmingssysteem dat warm water levert zonder het gebruik van een opslagtank. In tegenstelling tot conventionele boilers, waarbij water constant wordt verwarmd en opgeslagen in een tank voor gebruik, verwarmt een doorstroomboiler water rechtstreeks wanneer dat nodig is.

Materiaal boiler

Boilers zijn verkrijgbaar in verschillende materialen, elk met hun eigen voor- en nadelen. Hieronder staan enkele van de meest voorkomende materialen die worden gebruikt bij de productie van boilers:

  1. RVS (roestvrij staal): RVS wordt vaak gebruikt voor de productie van boilers vanwege de duurzaamheid en corrosiebestendigheid. RVS-boilers hebben een lange levensduur en zijn bestand tegen hoge temperaturen en druk.
  2. Koper: Koperen boilers zijn ook populair vanwege hun hoge warmtegeleidingsvermogen. Koperen boilers zijn duurzaam, maar kunnen vatbaar zijn voor corrosie en hebben vaak een hogere prijs dan andere materialen.
  3. Geëmailleerd staal: Geëmailleerd staal is duurzaam en bestand tegen corrosie. Ze zijn ook gemakkelijk schoon te maken en te onderhouden, maar kunnen gevoelig zijn voor krassen en chippen.

Materiaal boiler

De term materiaal boiler kan je voorbij zien komen, omdat er verschillende soorten materialen zijn waarvan boilers gemaakt kunnen worden. Je kunt kiezen tussen koper, RVS en staal emaille.

De merken van Boilerhuis

Boilerhuis heeft duurzaamheid hoog in het vaandel staan en willen dus alleen merken verkopen die dezelfde visie en missie delen als ons. Het assortiment bestaat uit A-merken, zoals Stiebel Eltron & Itho Daalderop.

Neem contact op met Boilerhuis

Bij Boilerhuis beschikken wij over de twee beste merken in de boiler branche, genaamd Stiebel Eltron & Itho Daalderop. Ben je er toch nog niet helemaal over uit welke boiler je aan wilt schaffen, of heb je andere vragen? Je kunt bij ons terecht met al jouw vragen. Onze klantenservice staat graag voor je klaar!