Wil jij weten welke boiler het beste bij jouw situatie past? Boilerhuis helpt jou graag.

Welke boiler heb ik nodig?

Het uitzoeken van een boiler kan een lastige klus zijn. Er zijn zo veel mogelijkheden dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet. Om hier helderheid in te krijgen, hebben wij de verschillende soorten boilers voor je op een rijtje gezet. Dus vraag jij je ook af wat de verschillen zijn tussen de boilers en welke boiler jij nodig hebt? Lees dan vooral verder!

Verschillende soorten boilers

Soms voldoet een toestel niet meteen aan iedereen zijn wensen. Dit geldt ook voor boilers. Er zijn zo veel verschillende soorten huishoudens dat er niet één boiler is die voor iedereen perfect is. Daarom bestaan er verschillende soorten. Zo kennen we de keukenboilers, de grote boilers en de doorstromers.

Keukenboilers

Een keukenboiler is een kleine elektrische boiler die, je raadt het al, in de keuken wordt gebruikt. De keukenboiler is speciaal gericht op het leveren van warm water voor alle nodige handelingen in de keuken. Denk hierbij aan het wassen van groenten en fruit, afwassen of het vullen van een pan waar je rijst in gaat koken. Deze boiler wordt dicht bij de kraan ingebouwd. Hierdoor legt het water een hele kleine afstand af waardoor je direct warm water hebt. Een mooi voordeel hiervan is dat je warmteverlies bespaart tussen de boiler en de kraan!

De keukenboilers zijn er met drie verschillende capaciteiten: 5 liter, 10 liter en 15 liter. Een keukenboiler van 5 liter is voldoende als je relatief weinig warm water gebruikt in de keuken. In dat geval gebruik je alleen hier en daar warm water. Vervolgens heb je de keukenboilers van 10 liter, die geschikt zijn voor huishoudens waar wat meer warm water wordt gebruikt in de keuken. Tot slot heb je de 15 liter keukenboilers, die tot zijn recht komen in huishoudens waar veel warm water wordt gebruikt in de keuken. Afwassen, eten wassen, pannen vullen, noem maar op. Naast de verschillende capaciteiten, zijn er ook nog de uitvoeringen close in en close up:

 • Close in: jouw boiler wordt ingebouwd in het keukenkastje onder jouw kraan
 • Close up: jouw boiler wordt opgehangen boven jouw kraan

Houd tijdens het uitzoeken van jouw boiler dus rekening met hoe de boiler gemonteerd zal worden.

Grote boilers

Deze, ook elektrische, boilers kunnen in principe overal in jouw woning geplaatst worden. Ze worden gebruikt voor alle water gerelateerde apparaten in huis. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het warme water waar je mee doucht of waar je mee in bad gaat. Daarnaast worden de grote boilers niet alleen in huis gebruikt, maar kunnen ze zelfs ingezet worden voor mobiel sanitair! Net als de keukenboilers kennen de grote boilers verschillende capaciteiten. Bij deze grote boilers heb je meer opties in de capaciteit. Daarom hebben wij ze even overzichtelijk voor je onder elkaar gezet zodat je beter weet welke bij jouw situatie past:

 • 30 liter: geschikt voor een gemiddeld eenpersoonshuishouden
 • 50 liter: geschikt voor een gemiddeld eenpersoonshuishouden dat iets meer warm water gebruikt
 • 60 liter: geschikt voor een gemiddeld huishouden van 1 à 2 personen
 • 80 liter: geschikt voor een gemiddeld huishouden van 3 personen
 • 100 liter: geschikt voor een gemiddeld huishouden van 3 à 4 personen
 • 120 liter: geschikt voor een gemiddeld huishouden van 4 personen
 • 150 liter: geschikt voor grote gezinnen die veel warm water gebruiken.

Doorstromers

Een doorstroomboiler voorziet je ook van warm water, maar dan net op een andere manier. De doorstroomboiler slaat namelijk geen water op, maar verwarmt alleen water wanneer dit direct nodig is. Het mooie hieraan is dat er geen warmteverlies is, wat zorgt voor energiebesparing. De doorstroomboiler hoeft namelijk niet de hele tijd het water in de tank warm te houden, want die tank is er natuurlijk niet. Doorstromers zijn compact en kun je daarom zonder moeite plaatsen waar je maar wil. De grootste reden waarom mensen een doorstromer kiezen boven een reguliere boiler is de besparing. Voor de kosten is het natuurlijk ideaal als de boiler niet de hele dag energie verspilt aan het warmhouden van de tank.

Dus, welke boiler moet ik dan kiezen?

Nu je alle kennis hebt over de verschillende soorten boilers, kun je een keuze gaan maken. Voor het gemak hebben we de mogelijkheden nog even voor je opgesomd:

 • Keukenboiler: voor warm water gebruik in de keuken, verkrijgbaar met een capaciteit van 5, 10 of 15 liter
 • Grote boiler: voor warm water gebruik in de hele woning (voornamelijk sanitair), verkrijgbaar met een capaciteit van 30, 50, 60, 80, 100, 120, 150 of 200 liter
 • Doorstromer: voor warm water gebruik in de hele woning, compact dus gemakkelijk te plaatsen waar jij dat wil

Welke boiler jij kiest is volledig afhankelijk van jouw huishouden en behoeften. Om de knoop door te hakken kun je, eventueel samen met jouw medebewoners, nagaan wat de specifieke wensen zijn. Stel jezelf vragen zoals hoeveel water je gemiddeld verbruikt, of je van plan bent in de toekomst meer of minder water te verbruiken en of je het belangrijk vindt om te besparen. Als vuistregel voor de hoeveelheid water kun je er vanuit gaan dat een gemiddelde douchebeurt 50 liter water verbruikt en een gemiddeld bad 175 liter water. Heb je jouw wensen goed in kaart gebracht? Kijk dan welke soort boiler daar het beste op aansluit, en welke capaciteit past bij jouw huishouden. En daar heb je hem: jouw ideale boiler!

Montage en installatie door Boilerhuis

Wij helpen jou graag overal waar dat mogelijk is. Zo ook met de montage en installatie van jouw nieuwe boiler. Dus heb jij een mooie boiler uitgezocht? Vink dan tijdens het plaatsen van je bestelling de montageservice aan. Een van onze vakkundige monteurs komt dan bij jou langs om alles te monteren en installeren. Uiteraard neemt hij van te voren wel even contact met je op om een datum te prikken! Alle informatie over deze service vind je bij montage en installatie.

Bespaar nóg meer met Comfortsaver

Klinkt het besparen zoals bij de doorstroomboilers jij ook goed in de oren? Neem dan eens een kijkje bij Comfortsaver. Met de hulp van Comfortsaver bespaar jij enorm veel water en energie. Zo kun je met veel plezier de rekeningen omlaag zien gaan!

Neem contact op met Boilerhuis

Heb je nog vragen of wil je alle mogelijkheden graag nog even met ons doorlopen? Weet dan dat je ons altijd kunt bereiken via de chat, mail of telefoon. Een van onze experts beantwoordt met veel plezier al jouw vragen!